Monthly Archives: augustus 2017

iso(leren) met houtvezel

Isoleren kan je leren…

Het begint bij de schil (de mantel van je huis). Dak, buitenmuren (spouw), de laagste gelegen vloer en het glaswerk. Per huis zijn de opties verschillend, maar om goed te isoleren is de meeste winst te behalen als je deze goed aanpakt.

Daarna kan je kijken naar de technische installaties, de isolatie in huis (verwarmingsbuizen en tussenvloeren isoleren) en daarna kijken naar de energie slurpers in je huis.

Maar dus eerst de schil, ons huis heeft een spouwmuur, of te wel 2 rijen baksteen met daar tussen 6cm niks. Dat kan vol en blijkbaar ook op verschillende manieren. Wij schakelen een specialist in aangezien je dit niet zo gemakkelijk zelf kan doen. Hier later meer over…spouwmuurisolatie.

 

Het dak en de vloer kan je uiteraard ook op verschillende manieren isoleren, glaswol is een van me meest voorkomende. Als kind heb ik hier een keer meegespeeld en drie dagen last aan gehad, dus die niet…

 

 

De oude gipsplaten, glaswol en bevestiging frame zijn er gelukkig zo af. Helaas kan je alleen ze niet zomaar inleveren bij de mileu-straat, althans in in gemeente de Bilt. Blijkbaar zijn zij nog niet ingesteld op scheiding van dit soort afval.

 

Gelukkig zijn er ook duurzamere middelen, waarvan houtvezel een van de meeste geschikte lijkt, niet alleen de isolatie waarde maar ook andere eigenschappen zijn een meerwaarde, faseverschuiving (zodat je kamer niet zo snel opwarmt als de zon erop staat, vochtregulering en geluidsdemping).

Het houtvezel is een restproduct van de zagerijen die balken zagen, alleen worden er zouten toegevoegd die tegen ongedierte werkt en brandvertragend zijn.

Je moet realen wel de ruimte voor hebben, aangezien je een redelijke dikte nodig hebt om het te optimaliseren. Wij hebben gekozen voor 160mm voor het dak te isoleren. Over een damp-open folie en de afwerking. Zo gezegd zo gedaan…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We beginnen met het maken van een houten frame waar de isolatie tussen kan en de folie en afwerkings-platen opkunnen. Houd hier goed rekening mee welke formaten je gebruikt. Ga niet uit van standaarden, soms zit er iets bij dat afwijkt…

 

Na het plaatsen van de houtvezel niet je de folie op de balken. Uitgebreide handleiding die bij de folie geleverd worden geen goed aan hoe het moet en gelukkig staat er ook nog een en ander als reminder op het folie. Helemaal fijn zijn de zwarte lijntjes die de afstand makers, handig met tellen.

Daarna is het een kwestie van tapen en kitten om de folie helemaal sluitend te maken. Dit is een precisie werkje dat meer tijd kost dan je voorziet. Maar is wel essentieel voor een goede isolatie.

 

 

 

Daarna is het klaar om af te werken zorg ervoor dat je de balken afstemt met het materiaal waarmee je het afwerkt, dat   verschilt per product. Laat je goed voorlichten en leg het ook eens iemand anders voor.

 


 

 

de vloer isoleren

vandaag een pittig klusje: de vloer isoleren. Gelukkig wel met van die fijne houtvezel isolatie, heel anders werken dan met glaswol. Kijk en huiver 😉

 

hypotheek: een dak boven je geweten

Een hypotheek, nog nooit mee bezig geweest, altijd verhalen over gehoord, maar zoals bij zoveel zaken deal je er mee als het op je pad komt. Maar wellicht de grootste uitgave van je leven, daar wil je je toch goed bij voelen toch?

De tijd is meestal kort en duizenden dingen te doen als je dat droomhuis gevonden hebt. Neem je toch de tijd om je te verdiepen of kies je voor de makkelijkste oplossing?

Vorig jaar kwam er een huis op ons pad, (niet dit huis), maar een duurzaam CPO (collectie opdrachtgeverschap) project en ontstond concreet de vraag: ‘bij welke bank willen wij een hypotheek?’ Aangezien we een voorkeur hebben voor een duurzame bank, bleef er maar 1 over: de Triodos Bank, de andere duurzame bank ASR verstrekt geen hypotheken. Echter werd er om ons heen gezegd dat het moeilijk is bij hun een hypotheek te krijgen en zij geen CPO projecten ondersteunen. Dit bleek absoluut onzin te zijn, ze waren juist enthousiast en zeer meewerkend na een vergelijking van de andere aanbieders was het voor ons zeker alleen bij de Triodos, maar waarom dit standpunt.

De rente die je aan de bank betaalt voor de aflossing is aanzienlijk, ook al staat de rente nu laag. Wij lenen € 337.450,- en het totaal wat wij aan rente de bank betalen, om dit bedrag te lenen is € 200.000,- gespreid over 30 jaar. In totaal betalen wij de bank over 30 jaar ruim een half miljoen euro! Daarom is het des te belangrijker wat de bank met dat geld doet en wat de bank financiert. Dit doen in wapenhandel, kinderarbeid of fossiele brandstoffen is toch echt niet meer van deze tijd. Helaas lijken de meeste banken daar nog steeds niet van overtuigd. Gelukkig zijn er enkele die dat wel beseffen en het is dan ook simpel om een keuze te maken. De eerlijke bankwijzer says it all . En de kracht van de verandering ligt bij de keuze van het individu.

inspiratie: Groenebouwmaterialen

Op bezoek bij Groenebouwmaterialen, in Heusden. Na telefonisch contact eerder deze week met Koert, was ik verrast over alle kennis die direct gedeeld werd. Over opbouw van isolatie lagen, over materiaal eigenschappen, over vergelijkingen, waar op te letten en hoe het uit te voeren en dat met natuurlijke duurzame materialen.

Genoeg gehoord om langs te gaan en te kijken hoe ze er zelf bij zitten.

groenebouwmaterialen

aankomst bij groenebouwmaterialen

Ik werd verwelkomd door deze vrolijke vriend in de tuin, nergens een groot uithangbord te verkennen, behalve het handgeschreven bordje aan de weg. Eenmaal door de dubbele rode deuren loop je direct het magazijn binnen. Alles wat je nodig hebt ligt hier klaar. Aan het einde van de ruimte loopt je het kantoor/showroom in. Je krijgt gelijk een indruk van wat er mogelijk is, wat ze verkopen, gebruiken ze zelf.

leem houtvezel

binnen bij groenbouwmaterialen

Ik ontmoet Koert, word hartelijk begroet en krijg koffie en mag gelijk een bio koekje pakken, ik voel me direct thuis. Aan de slag, Koert vertelt me meer over de isolatie producten waar ik geïnteresseerd in ben, houtvezel. Aan de telefoon kwamen we er al op uit dit materiaal het meest geschikt zal zijn, aangezien de hoge isolatiewaarde, maar vooral de bijkomende eigenschappen (vochtregulatie, brandveiligheid en faseverschuivings-kwaliteiten) en hoe het geproduceerd wordt.

Lees meer over de technische specificaties op link (wordt aan geschreven).

Al snel lijkt duidelijk na een korte vergelijking met andere producten, als hennep, schaapswol & gerecycled katoen dat het inderdaad de beste keuze is. Voor de afwerking, in eerste instantie uitgaande van gipsplaten, vertelt Koert me over de alternatieve duurzame kwaliteiten van Leemplaten en Leemstuc. Hier was ik al enthousiast over, maar nu blijkt het ook betaalbaarder te worden. Dus bijstellen van ons plan en de extra kwaliteiten van leem omarmen.

Ik mag rustig aan tafel alle oppervlaktes uitrekenen het op een rij zetten van alle producten en wordt deskundig en uitvoerig geholpen bij al mijn vragen. Ik vind het erg leuk om me erin te verdiepen, maar ben een leek. Daar hebben ze geen enkel probleem mee! Ik verlaat Groenebouwmaterialen met diverse tips, verdiepingsmateriaal en vol goede en groene energie en kijk uit naar een verdere samenwerking.

 

inspiratie: zo kan het

De S2M werkplek in het hoofdkantoor van ASR Nederland zijn de ideale werkplek om geïnspireerd te raken met mogelijkheden om te renoveren en te verduurzamen.

meer