iso(leren) met houtvezel
Isoleren kan je leren…
Het begint bij de schil (de mantel van je huis). Dak, buitenmuren (spouw), de laagste gelegen vloer en het glaswerk. Per huis zijn de opties verschillend, maar om goed te isoleren is de meeste winst te behalen als je deze goed aanpakt.
Daarna kan je kijken naar de technische installaties, de isolatie in huis (verwarmingsbuizen en tussenvloeren isoleren) en daarna kijken naar de energie slurpers in je huis.
Maar dus eerst de schil, ons huis heeft een spouwmuur, of te wel 2 rijen baksteen met daar tussen 6cm niks. Dat kan vol en blijkbaar ook op verschillende manieren. Wij schakelen een specialist in aangezien je dit niet zo gemakkelijk zelf kan doen. Hier later meer over…spouwmuurisolatie.
Het dak en de vloer kan je uiteraard ook op verschillende manieren isoleren, glaswol is een van me meest voorkomende. Als kind heb ik hier een keer meegespeeld en drie dagen last aan gehad, dus die niet…
De oude gipsplaten, glaswol en bevestiging frame zijn er gelukkig zo af. Helaas kan je alleen ze niet zomaar inleveren bij de mileu-straat, althans in in gemeente de Bilt. Blijkbaar zijn zij nog niet ingesteld op scheiding van dit soort afval.
Gelukkig zijn er ook duurzamere middelen, waarvan houtvezel een van de meeste geschikte lijkt, niet alleen de isolatie waarde maar ook andere eigenschappen zijn een meerwaarde, faseverschuiving (zodat je kamer niet zo snel opwarmt als de zon erop staat, vochtregulering en geluidsdemping).
Het houtvezel is een restproduct van de zagerijen die balken zagen, alleen worden er zouten toegevoegd die tegen ongedierte werkt en brandvertragend zijn.
Je moet realen wel de ruimte voor hebben, aangezien je een redelijke dikte nodig hebt om het te optimaliseren. Wij hebben gekozen voor 160mm voor het dak te isoleren. Over een damp-open folie en de afwerking. Zo gezegd zo gedaan…
We beginnen met het maken van een houten frame waar de isolatie tussen kan en de folie en afwerkings-platen opkunnen. Houd hier goed rekening mee welke formaten je gebruikt. Ga niet uit van standaarden, soms zit er iets bij dat afwijkt…
Na het plaatsen van de houtvezel niet je de folie op de balken. Uitgebreide handleiding die bij de folie geleverd worden geen goed aan hoe het moet en gelukkig staat er ook nog een en ander als reminder op het folie. Helemaal fijn zijn de zwarte lijntjes die de afstand makers, handig met tellen.
Daarna is het een kwestie van tapen en kitten om de folie helemaal sluitend te maken. Dit is een precisie werkje dat meer tijd kost dan je voorziet. Maar is wel essentieel voor een goede isolatie.
Daarna is het klaar om af te werken zorg ervoor dat je de balken afstemt met het materiaal waarmee je het afwerkt, dat verschilt per product. Laat je goed voorlichten en leg het ook eens iemand anders voor.